Veelgestelde vragen over anorexia
Vragen en antwoorden over anorexia. Anorexia is een ingewikkelde ziekte waar gelukkig wel bewezen werkzame interventies voor zijn ontwikkeld. Zijn er dingen onduidelijk, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Elke werkdag is Novarum Amsterdam telefonisch bereikbaar voor mensen met een eetprobleem en voor verwijzers. We geven je graag advies.
Ik denk dat ik anorexia heb. Wat moet ik doen?
Ga in elk geval naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar Novarum.
Hoe vaak komt anorexia voor?
Anorexia komt vrij weinig voor. In Nederland hadden in het afgelopen jaar ongeveer 5600 mensen anorexia. Per jaar komen er 1300 bij, en ongeveer evenveel genezen jaarlijks. Het aantal patiënten neemt dus niet toe.
Ik heb anorexia en wil de pil slikken. Hoe pak ik dat aan?
Bij anorexia vermindert je vruchtbaarheid. Maar ook als je niet regelmatig menstrueert, bestaat er altijd een (kleine) kans dat je zwanger wordt. Gebruik dus voorbehoedsmiddelen, zoals de pil. En let goed op, want als je braakt werkt de pil natuurlijk niet meer!
Je kunt de pil het beste weer gaan slikken op de eerste of tweede dag dat je ongesteld bent. Menstrueer je niet meer? Ga dan naar je huisarts voor advies.
Wat zijn de gevolgen van anorexia op mijn zwangerschap?
Anorexia tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Door gebrek aan voedingsstoffen kan het last krijgen van groeivertragingen en een (te) laag gewicht. Ook na de geboorte loopt het extra risico’s. Bovendien heeft een kind wiens moeder tijdens de zwangerschap een eetstoornis had, zelf ook een grotere kans om later een eetstoornis te ontwikkelen. Heb je anorexia en ben je zwanger? Laat je begeleiden door een psycholoog die ervaring heeft met de behandeling van eetstoornissen en informeer je verloskundige over je eetprobleem.
Komt mijn menstruatie terug als ik weer een gezond gewicht bereik?
Vaak duurt het even, voor je menstruatie terugkomt. Voor het herstel van je cyclus is het van belang dat:
- Je weer in de buurt komt van je oorspronkelijke gewicht.
- Je gewicht niet teveel schommelt.
- Je niet depressief bent.
Zijn je eetpatroon en je gewicht normaal en blijft je gewicht stabiel, dan is de kans dat je weer ongesteld wordt groot.
Ik heb anorexia gehad maar het is nu voorbij. Kan het terugkomen?
Anorexia is erg ‘hardnekkig’. De kans is groot dat het na de behandeling weer terugkomt. Houd het dus goed in de gaten. Als je merkt dat het mis gaat, aarzel dan niet om hulp in te roepen.
Wat is orthorexia nervosa?
Bij orthorexia nervosa (kortweg orthorexia) ben je gefixeerd op het eten van gezond voedsel. Je gaat steeds ‘gezonder’ eten, wat eigenlijk betekent dat je veel soorten voedsel niet meer eet. Vooral voedsel met veel calorieën, vetten en suikers schrap je uit je menu. Het is een vorm van extreem, dwangmatig gezond eten, die kan leiden tot het ontwikkelen van een eetstoornis.
Is mijn eetprobleem ernstig genoeg voor behandeling?
Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies. Heb je liever direct contact? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur. Neem jezelf serieus, en bedenk dat hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe groter de kans is om te herstellen.
Wat is een normaal eetpatroon eigenlijk?
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.