Ervaringsverhaal over eetbuien en boulimia

Anoniem

GROEPSTHERAPIE*

Ik heb net een behandeling afgerond bij Novarum. 32 weken groepstherapie om van mijn eetbuien en braken af te komen. En het is me tegen alle verwachtingen in nog gelukt ook! Ik was al sinds mijn 15e bezig met afvallen en slank willen zijn. Op een dag bedacht ik me dat het eigenlijk wel heel makkelijk was: eten en dan braken. Dan mag je alles eten wat je wil en dan kom je er niet van aan!

Maar ik wou dat ik toen beter wist. Want deze eetstoornis nam mijn leven over. Ik ben van mezelf een blij en gezellig mens, maar mijn leven had opeens hele erg ups en downs. Dagen dat ik niet “goed”, teveel of niet volgens mijn eetregels at zat ik niet lekker in mijn vel en had ik nergens zin in. Het denken over het eten maakte het leven zwaar en ik werd er fysiek moe en lusteloos van. Zodra ik een eetregel overschreed was er paniek, schuldgevoel, woede, verdriet en zo veel meer nutteloze gevoelens en gedachten.

Op een gegeven moment kreeg ik veel meer fysieke klachten, ik werd bangig, duizelig, was heel gespannen en het gezond willen zijn en het willen afvallen beheerste mijn leven. Toen heb ik de controle teruggenomen en kwam ik via de huisarts terecht bij Novarum.

In het begin dacht ik: bah, groepstherapie. Ik dacht dat ik met allemaal rare meisjes in de groep zou komen die er veel erger aan toe zouden zijn. Ik kwam er al snel achter dat iedereen een ander soort eetstoornis had, maar dat de basis precies het zelfde was bij iedereen. Sommigen aten te weinig, sommigen braakten niet, maar we hadden allemaal de zelfde ideeën bij en over eten.

TWEEDE FAMILIE

Onder begeleiding van 2 zeer ervaren en prettige therapeuten werd de groep een soort 2e familie. We spraken elkaar ook buiten de groep op momenten dat iemand het moeilijk had of als je even je ei kwijt wilde. De 2 therapeuten kenden ons op een gegeven moment ook door en door en het was daardoor ook heel makkelijk en fijn om open en eerlijk te zijn.

De verschillende modulen pakken verschillende aspecten van de eetstoornis aan, waardoor er bijna niks meer overblijft van dat monster wat in ons allen schuilde. Elke week moesten we eten volgens een menu en ons eten registreren, want in het begin heel vervelend en moeilijk was, maar uiteindelijk is dat voor vele dé oplossing geweest. Normaal leren eten en niet meer nadenken over eten.

Ik heb zo veel eye openers gehad wat betreft eten en ook wat betreft niet eten en braken, en ik zou me niet meer kunnen voorstellen dat ik ooit weer zo ga leven zoals ik toen leefde. Ik voel me een ander mens en ik voel me lichter. Ik hoef niet meer zo’n zwaar probleem met mij mee te zeulen. Ik kan iedereen, die met zo’n heftig probleem rondloopt, aanraden om langs te gaan bij Novarum! Je moet er hard voor knokken, maar je kan er vanaf komen!

 

*Eetbuistoornissen worden tegenwoordig behandeld met de BEDonline-behandeling. Kijk op Behandeling eetbuistoornis voor meer informatie.