Totdat ik jou ontmoette (4/4)

Moed

Ik stond op. Ik verzette me. Ik wist wat je zwakke plek was. Ik begon me te verdiepen in datgene waar een professional mij eerder over had verteld. Eetstoornissen. Ik herkende jou er gelijk in, maar tegelijkertijd verdedigde ik jou. Toch zette ik door. Ik nam contact op met professionals, gespecialiseerd in het behandelen van eetstoornissen.

Er gaan maanden overheen en jij palmde me weer in. Je manipuleerde weer, maar nu op een andere manier. Je hield je gedeisd en ik kreeg het idee dat ik jou eindelijk onder controle had. Daarom besloot ik de professionele hulp af te slaan. We konden eindelijk samen door één deur. Wat een rust zeg. We konden het eindelijk vinden met elkaar. Het leven lachte me weer toe. Ik voelde me mooi en slank.

Ik besloot een paar dagen op vakantie te gaan. Jij ging met tegenzin mee. Jij wilde liever dat ik niet ging. Je vond dat ik eindelijk goed bezig was en dichter bij mijn doel begon te raken en je was bang dat ik het zou verpesten. Je bleef je angst uitspreken. Ik hoorde je wel, maar ik probeerde me ervan af te sluiten en ik probeerde je ook te vertellen dat deze vakantie ons goed zou doen. Je wilde er niets van weten, maar besloot even afstand te nemen. Op die manier liet je mij ook zien dat je mij ook wat controle gaf.

Eenmaal terug van vakantie begon jij weer meer op de voorgrond te treden. Het beviel je toch niet dat ik wat meer controle had dan jij. Je werd boos en begon me naar beneden te halen. Hoe vaak heb ik wel niet moeten horen wat een loser ik was. Dat ik keer op keer faal. Deze keer bleef je het vaker herhalen. Jij besloot de controle weer over te nemen. Ik liet je weer even toe. Maar ik merkte ook dat ik sterker was dan voorheen. Ik begon opnieuw hulp te zoeken en zette door.

Nu, na elf weken met intensieve therapie, ben jij nog steeds te vaak op de voorgrond. Ik wil dat jij minder op de voorgrond treedt. Ik ga je een kleinere rol in mijn leven geven. Ik weet dat je bij me hoort en dat je nooit helemaal zal verdwijnen. Maar het is nu tijd om te laten zien wat ik zelf wil. Tijd om te gaan leven hoe ik wil. Tijd om er achter te komen waar ik gelukkig van word. En om te leren jou nooit meer een dominante rol te geven. Je zal het zien als een gevecht en je gaat er alles aan doen om te winnen, maar ik ga jou laten zien dat ik sterker ben en dat IK op nummer één kom te staan.