Eetproblemen

Eetstoornis, eetprobleem of gewichtsprobleem? De termen eetstoornis en eetprobleem worden vaak door elkaar gebruikt en eigenlijk onterecht over één kam geschoren. Maar wat is nu precies het onderscheid?

Novarum biedt hulp bij eetstoornissen

Een eetstoornis is een ernstige en ingewikkelde psychiatrische ziekte. Kenmerkend voor eetstoornissen is de grote angst om dik te worden en het gestoorde eetgedrag. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • anorexia nervosa
  • boulimia nervosa
  • eetbuistoornis
  • eetstoornis bij obesitas
  • eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO) of andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis (AGE)
  • ARFID (Avoident/Restrictive Food Intake Disorder)

Een eetstoornis ontwikkelt zich dusdanig dat iemand uiteindelijk op meerdere vlakken vastloopt. De stoornis heeft namelijk zeer ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Als je een eetstoornis hebt wordt gespecialiseerde hulpverlening aangeraden, zoals die door Novarum wordt geboden. Het genezingsproces neemt vaak een langere periode in beslag.

Eetproblemen

Bij een eetprobleem zijn de klachten milder (en voldoen niet aan de diagnostische criteria van een eetstoornis). De consequenties voor het psychische en sociale leven kunnen wel belemmerend en beperkend zijn, maar niet per definitie alles ontwrichtend. De risico’s op het lichamelijk vlak kunnen net als bij eetstoornissen wel gevaarlijk zijn. Zeker als er ook sprak is van een gewichtsprobleem als obesitas (zwaarlijvigheid).

Twijfel je of je een eetprobleem of eetstoornis hebt? Vraag een gratis e-consult aan. Bij Novarum behandelen wij eetstoornissen waar wij onze gespecialiseerde hulpverlening voor aanbieden.