Hoe verloopt de behandeling?

Novarum bespreekt tijdens een intakegesprek samen met jou hoe je eetprobleem er precies uit ziet. Na de intake kijken we welke behandelvorm voor jou het meest geschikt is. Voor sommige mensen betekent dit een individuele behandeling waarbij je wekelijks een of twee therapiegesprekken hebt. Voor anderen betekent dit een groepsbehandeling, of een klinische opname. In alle gevallen werken we met een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarin wordt gekeken naar gedachten, gevoel en gedrag die te maken hebben met de eetstoornis. Het aanleren van een eetpatroon dat bij jou past staat centraal, net als het werken aan factoren die de eetstoornis in stand houden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je zoekt naar andere manieren om met je emoties om te gaan. Daarnaast is terugvalpreventie een belangrijk onderdeel van de behandeling.

In de beginfase van een behandeling leer je hoe je met doelen werkt en je motivatie versterkt. In het behandelprogramma gaat het om het bijstellen van irrationele gedachten door cognitieve therapie en het doorbreken van vermijdend gedrag, lees: de neiging om moeilijke eetsituaties te vermijden. Het aanleren van een gezond eetpatroon, zonder compensatiegedag, staat centraal, net als het werken aan gewichtsherstel.

In een groepsbehandeling krijg je een combinatie van voorlichting over eetproblemen, cognitieve gedragstherapie en eetmanagement.

In de eindfase komen zaken aan de orde als het opbouwen van sociale contacten of het oppakken van werk of studie. Als je de behandeling succesvol hebt afgesloten kun je door middel van individuele gesprekken nazorg krijgen.

Novarum bespreekt tijdens een intakegesprek samen met jou wat het probleem is en hoe groot. Samen zoeken we naar de best passende behandeling.

Bekijk in de video hieronder hoe een psycholoog bij Novarum te werk gaat:

Sommige cliënten bezoeken ook de huisarts bij Novarum. In onderstaande video wordt uitgelegd wat de rol van de huisarts is.