Hoe verloopt de behandeling?
De inhoud en het verloop van een behandeling is voor iedereen verschillend. Samen gaan we kijken welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Bij Novarum nodigen we ook jouw naasten uit om samen informatie te geven over de eetstoornis en de behandeling. We bespreken de vragen en zorgen die naasten hebben en hoe we met elkaar daar een weg in kunnen vinden. Het betrekken van steunende naasten -dit kan een ouder, broer of zus, familielid of vriend(in) zijn- bemoedigt je om geheimen rond de eetstoornis te doorbreken. Hierdoor krijgt de eetstoornis minder de ruimte en wordt hulp vragen makkelijker. Dit draagt bij aan jouw herstel. Naasten kunnen je aanmoedigen in het zetten van moeilijke stappen.
In de beginfase van een behandeling leer je hoe je met doelen werkt en je motivatie versterkt. In het behandelprogramma gaat het om het bijstellen van irrationele gedachten door cognitieve therapie en het doorbreken van vermijdend gedrag, lees: de neiging om moeilijke eetsituaties te vermijden. Het aanleren van een gezond eetpatroon, zonder compensatiegedag, staat centraal, net als het werken aan gewichtsherstel.
In een groepsbehandeling krijg je een combinatie van voorlichting over eetproblemen, cognitieve gedragstherapie en eetmanagement.
In de eindfase komen zaken aan de orde als het opbouwen van sociale contacten of het oppakken van werk of studie. Als je de behandeling succesvol hebt afgesloten kun je door middel van individuele gesprekken nazorg krijgen.
Novarum bespreekt tijdens een intakegesprek samen met jou wat het probleem is en hoe groot. Samen zoeken we naar de best passende behandeling.