Wat is boulimia?

Boulimia, voluit ‘boulimia nervosa’ is een eetstoornis waarbij je constant bezig bent met je gewicht en je lichaam. Mensen met deze eetstoornis denken aan bijna niets anders. De stoornis gaat gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet aan wilt komen, probeer je het voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld te sporten, vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen.

Als je boulimia hebt, dan heb je meestal een normaal gewicht maar is er wel sprake van een wens om af te vallen of een angst om aan te komen.

Eetbuien

Eetbuien houden in dat je in korte tijd heel veel en zeer calorierijk voedsel gaat eten. Je hebt jezelf niet meer onder controle en eet veel meer dan je eigenlijk wil. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen en dan probeer je dit te compenseren door te braken, laxeertabletten te slikken en/of veel te sporten.     

Schaamte

Bij een eetstoornis als boulimia komt vaak veel schaamte kijken. Je schaamt je voor de eetbuien en het compensatiegedrag en probeert dit voor anderen verborgen te houden. Omdat alles in jouw leven om eten draait voel je je vaak eenzaam en onbegrepen. Eten kan hierin troostend zijn. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Een periode van afvallen lukt vaak maar even en dat leidt ook snel weer tot het hebben van eetbuien.