Wat is boulimia?

Boulimia, voluit ‘boulimia nervosa’ is een eetstoornis waarbij je constant bezig bent met je gewicht en je lichaam. Mensen met deze eetstoornis denken aan bijna niets anders. De stoornis gaat vaak gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet aan wilt komen, probeer je het voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld hevig te sporten. Maar ook op ongezondere manieren, zoals vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen.

Als je boulimia hebt, dan heb je meestal een normaal gewicht maar vele hebben wel de wens om af te vallen. Aankomen vind je verschrikkelijk, terwijl je toch regelmatig flinke eetbuien hebt.

Eetbuien

Een eetbui bij iemand met boulimia verloopt vaak via bepaald patroon. Eerst fantaseer je over wat je wilt eten. Vervolgens ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je met eten. Deze eetbuien houden in dat je in korte tijd heel veel en zeer calorierijk voedsel gaat eten. Je hebt jezelf niet meer onder controle en je eet alles op, tot de laatste kruimel, totdat je er misselijk van bent. Pas dan begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen en dan probeer je dit te compenseren door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten.          

Schaamte

Bij een eetstoornis als boulimia komt vaak veel schaamte kijken. Je schaamt je voor je eetbuien en je compensatie gedrag probeert ze voor anderen verborgen te houden. Omdat alles in jouw leven om eten draait voel je je eenzaam en onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je weer naar eten. En zo blijft de cirkel in stand. Een periode van afvallen lukt vaak maar even en dat lijdt ook snel weer tot het hebben van eetbuien.