Eetproblemen

Behandeling eetbuistoornis

Ben je op zoek naar een eetstoornis behandeling? Dan ben je bij Novarum aan het juiste adres. Wij helpen vanuit onze kliniek in Amsterdam mensen met een eetbuistoornis. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en de aard van je eetstoornis.

Samen met jou bepalen we welke eetstoornis behandeling het beste bij jou past. Dit kan een individuele deeltijdbehandeling zijn, waarbij je op afspraak langskomt. Maar we bieden ook groepsbehandelingen. In sommige gevallen is een opname nodig. Dat kan voltijd van zondag tot en met vrijdag waarbij je op die dagen op Novarum slaapt en kan in overleg worden aangepast.

Deeltijdbehandeling

BED-groep

De B(eter) E(ten) en D(enken) groep is een groepsbehandeling voor mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder met een eetbuistoornis en een BMI hoger dan 27. De behandeling bestaat uit een combinatie van voorlichting over je eetprobleem, voedingsmanagement en gedragstherapie. Je leert hoe je een gezond en regelmatig eet- en beweegpatroon krijgt én behoud. Ook oefen je in deze therapie hoe je irrationele gedachten kunt omzetten in meer realistische denkbeelden. Je zult psychologisch inzicht en evenwicht verwerven.

Individuele gesprekken

Als je niet aan de BED-groep kunt deelnemen, is er de mogelijkheid om in de vorm van individuele gesprekken behandeling te volgen. Het aantal gesprekken en de frequentie ervan worden na de intakeprocedure vastgesteld.

Voltijdbehandeling

Cognitieve gedragstherapie

De voltijdbehandeling bestaat uit therapiegroepen en individuele therapieonderdelen. Je wordt behandeld door een multidisciplinair team, dat bestaat uit psychiaters, psychotherapeuten, psychologen, gedragstherapeutisch medewerkers, voedingsdeskundigen, een psychomotoor therapeut en een huisarts. In alle programmaonderdelen gaat het om het bijstellen van irrationele gedachten door cognitieve therapie en het doorbreken van vermijdend gedrag.

Volgens de cognitieve gedragstherapie leidt het aanpassen van niet-rationele gedachten tot verandering in gevoelens en gedrag. Bij eetstoornissen gaat het bijvoorbeeld om gedachten over voeding, uiterlijk en gewicht. Vooral in het begin van de behandeling ligt de nadruk op gedragsverandering. Later kan de aandacht worden verlegd naar eventuele oorzaken uit het verleden.

Het doorbreken van vermijdend gedrag, (lees: de neiging om moeilijke eetsituaties te vermijden) is de tweede pijler van de behandeling. Je wordt aangemoedigd om voor gedrag te kiezen dat je voorheen vermeed uit angst. Zoals je aan het dagmenu houden, iets anders eten dan gewoonlijk, of andere kleren dragen. In de loop van de behandeling leer je om zelfstandig oefeningen te plannen en uit te voeren.

Opbouw voltijdbehandeling

Tijdens de voltijdbehandeling ben je vijf dagen per week bij Novarum. Je kunt in deze periode aan de behandeling wennen en aan je groepsgenoten en de behandelaren krijgen zicht op wat er speelt. Doordat je in de weekends thuis bent, wordt bovendien duidelijk of je dat wat je geleerd hebt thuis kunt toepassen. Het accent ligt op de symptomen van de eetstoornis. Het aanleren van een gezond eetpatroon (zonder compensatiegedag) staat centraal, net als het werken aan gewichtsherstel (bij ondergewicht).

Tijdens de behandeling worden therapieonderdelen toegevoegd die gericht zijn op het aanpakken van de problemen die de eetstoornis in stand houden. In de eindfase van de behandeling komen zaken aan de orde als het opbouwen van sociale contacten of het oppakken van werk of studie.

Duur van de behandeling

De voltijdbehandeling varieert van een periode van 8 tot ongeveer 20 weken. Als de voltijdbehandeling succesvol hebt afgesloten kun door middel van individuele gesprekken nazorg krijgen. Na de intake wordt advies gegeven of de voltijdbehandeling voor uw eetstoornis geschikt is en hoe lang de behandeling duurt.

Menu