‘Surf’ zonder eetbuien het nieuwe jaar door – 5 tips

¹ 5 minuten leestijd

Wat surfen en snowboarden met eetbuien te maken hebben? Meer dan je denkt.

Stel je voor: je staat op een besneeuwde bergtop – om in winterse sferen te blijven – klaar om naar beneden te boarden. Het liefst zonder te vallen en mét een glimlach. Ineens slaat de spanning toe. Je voelt je verstijven en hebt geen idee hoe je ooit beneden komt. Om de eerste ‘move’ te maken moet je eerst van die spanning af, zodat je daarna soepel – en zonder kleerscheuren – die berg af kunt glijden. Hetzelfde geldt voor golfsurfen. Aan die golf en de stijgende spanning ontkom je niet, de vraag is hoe je ermee omgaat. Je wilt je door de golf laten meevoeren, op je board gaan staan en die golf ontspannen uitsurfen. Doe je dit niet en ga je tegen de golf in? Dan ga je kopje onder, moet je tegen de stroom in peddelen en weer opnieuw beginnen…

Zie jij de gelijkenis al? Wij bij Novarum wel. Een eetbui is als een flinke golf. Je wilt er niet in terecht komen, maar er rustig overheen gaan. Urge-surfing noemen wij dat. Dat gaat niet zonder slag of stoot – zoals je zelf vast het beste weet. Het dealen met eetbuien kan een enorme struggle zijn.

Om je staande te houden op ‘je board’, heb je een persoonlijk plan nodig. Zeker in deze turbulente tijd, waarin borrels en etentjes voor je op blijven doemen. Met deze 5 tips geven wij jou praktische handvatten om zonder eetbuien het nieuwe jaar in te ‘surfen.

1.  Eet met regelmaat

Wist je dat jouw lichaam om de 2 of 3 uur brandstof nodig heeft? Sla je een maaltijd of een tussendoortje over, dan is de kans groot dat je lichaam later naar eten snakt – en niet een klein beetje. Nee, de remmen gaan los en je bent onverzadigbaar. Om een eetbui te voorkomen, is regelmatig eten dus van groot belang.

2.  Voorkom spanning

Spanning vormt de grootste trigger voor een eetbui. Een presentatie waar je tegenop ziet, een vervelende discussie of alleen al de gedachte aan een etentje. Enkele voorbeelden die spanning kunnen veroorzaken. Om spanning te voorkomen dien je goed naar je lichaam te luisteren en op tijd in te grijpen. Geef duidelijk je grenzen aan op werk wanneer je stress dreigt te ervaren. Blijf in een conflict dichtbij jezelf, laat je niet opjutten en neem afstand voordat een meningsverschil uitmondt in een heftige discussie. Een volle planning met etentjes, verjaardagen en nieuwjaarsborrels? Durf nee te zeggen tegen sociale ‘verplichtingen’. De enige verplichting die je hebt is goed voor jezelf zorgen. Neem de tijd voor jezelf en maak ruime vrij voor rust.

3.  Zoek afleiding

Je kunt spanning uit de weg gaan, maar er helemaal aan ontkomen zal je nooit. Wat doe je dan als die extreme drang naar eten ontstaat? Dit is het moment om op je denkbeeldige surfboard te springen, precies op het goede moment en met de juiste techniek. Schrijf voor jezelf op wat je kunt doen in welke situatie om afleiding te zoeken en een eetbui te voorkomen. Met de afleiding help je jezelf over het hoogtepunt van de spanning heen, waarna je de spanning rustig kunt uitsurfen. Ter inspiratie:

Een vrije avond thuis

   Laat de hond uit, ga een blokje om of spring op de fiets voor een frisse neus.

◊   Altijd al een mooie sjaal willen breien? Dit is het moment. Om geen steekje te laten vallen, heb je beide handen nodig.

   Verwen jezelf met een lekker gezichtsmasker of lak je nagels. Een ‘mooie’ afleiding, waarbij eten onmogelijk is.

   Organiseer je boekenkast, op alfabet of op kleur. Net waar je rustig en blij van wordt.

   De beste afleiding blijft het menselijk contact. Bel een vriendin of werk onbeantwoorde appjes bij.

Tijdens een borrel met vrienden

  Ben je bang je boekje te buiten te gaan tijdens een nieuwjaarsborrel? Bied aan om de host te helpen met drankjes en hapjes serveren of tussentijds op te ruimen.

   Dreig je de controle te verliezen? Neem iemand in vertrouwen en geef aan waar je bang voor bent. Diegene kan je dan helpen met mate te eten en te drinken.

   Til het vermaak op de avond naar een hoger niveau. Wanneer hebben jij en je vrienden voor het laatst Hints gespeeld?

4.  Durf te ‘vallen’

Ondanks al je inspanningen om te ontspannen, kun je toch in een eetbui terechtkomen. Enorm frustrerend, maar soms onvermijdelijk. Surfen leer je ook niet in één keer, voor urge-surfing heb je misschien nog wel meer oefening nodig. Het is belangrijk om deze ‘val’ als leermoment te zien en jezelf niet te straffen. Ga na wat er misging en wat je in het vervolg anders zou kunnen doen. Compenseer je eetbui niet door maaltijden of tussendoortjes over te slaan. De kans dat je nogmaals in een eetbui beland wordt dan alleen maar groter.

5.  Vraag om hulp

‘Normaal’ eten kan een enorme uitdaging zijn. Binnen die wervelstorm aan food hypes en gekke diëten is het logisch dat je de draad kwijtraakt. Wat is eigenlijk normaal eten en wat is gezond? Op de website van het voedingscentrum kun je precies nagaan wat jouw lichaam nodig heeft.

Heb je problemen met eten en kom je er zelf niet uit? Blijf er niet mee rondlopen. Wij geven je graag advies. Je kunt ons maandag bereiken tussen 14.45-16.45 uur en dinsdag t/m vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur op het nummer 020 590 47 10.