Veelgestelde vragen

Hier vind je alle veelgestelde vragen.

Ik denk dat ik anorexia heb. Wat moet ik doen?

Ga in elk geval naar de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar Novarum.

Hoe vaak komt anorexia voor?

Anorexia komt vrij weinig voor. In Nederland hadden in het afgelopen jaar ongeveer 5600 mensen anorexia. Per jaar komen er 1300 bij, en ongeveer evenveel genezen jaarlijks. Het aantal patiënten neemt dus niet toe.

Ik heb anorexia en wil de pil slikken. Hoe pak ik dat aan?

Bij anorexia vermindert je vruchtbaarheid. Maar ook als je niet regelmatig menstrueert, bestaat er altijd een (kleine) kans dat je zwanger wordt. Gebruik dus voorbehoedsmiddelen, zoals de pil. En let goed op, want als je braakt werkt de pil natuurlijk niet meer!
Je kunt de pil het beste weer gaan slikken op de eerste of tweede dag dat je ongesteld bent. Menstrueer je niet meer? Ga dan naar je huisarts voor advies.

Wat zijn de gevolgen van anorexia op mijn zwangerschap?

Anorexia tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor je kindje. Door gebrek aan voedingsstoffen kan het last krijgen van groeivertragingen en een (te) laag gewicht. Ook na de geboorte loopt het extra risico’s. Bovendien heeft een kind wiens moeder tijdens de zwangerschap een eetstoornis had, zelf ook een grotere kans om later een eetstoornis te ontwikkelen. Heb je anorexia en ben je zwanger? Laat je begeleiden door een psycholoog die ervaring heeft met de behandeling van eetstoornissen en informeer je verloskundige over je eetprobleem.

Komt mijn menstruatie terug als ik weer een gezond gewicht bereik?

Vaak duurt het even, voor je menstruatie terugkomt. Voor het herstel van je cyclus is het van belang dat:

  • Je weer in de buurt komt van je oorspronkelijke gewicht.
  • Je gewicht niet teveel schommelt.
  • Je niet depressief bent.

Zijn je eetpatroon en je gewicht normaal en blijft je gewicht stabiel, dan is de kans dat je weer ongesteld wordt groot.

Ik heb anorexia gehad maar het is nu voorbij. Kan het terugkomen?

Anorexia is erg ‘hardnekkig’. De kans is groot dat het na de behandeling weer terugkomt. Houd het dus goed in de gaten. Als je merkt dat het mis gaat, aarzel dan niet om hulp in te roepen.

Wat is orthorexia nervosa?

Bij orthorexia nervosa (kortweg orthorexia) ben je gefixeerd op het eten van gezond voedsel. Je gaat steeds ‘gezonder’ eten, wat eigenlijk betekent dat je veel soorten voedsel niet meer eet. Vooral voedsel met veel calorieën, vetten en suikers schrap je uit je menu. Het is een vorm van extreem, dwangmatig gezond eten, die kan leiden tot het ontwikkelen van een eetstoornis.

Is mijn eetprobleem ernstig genoeg voor behandeling?

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies. Heb je liever direct contact? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur. Neem jezelf serieus, en bedenk dat hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe groter de kans is om te herstellen.

Ik denk dat ik boulimia heb, maar ik voel me prima. Kan dat?

Ja. Als je boulimia hebt probeer je meestal zo lang mogelijk de schijn op te houden dat je gezond bent en een uitstekende conditie hebt. Vaak zijn het ouders, een partner, vrienden of andere betrokkenen die het gevoel hebben dat er iets aan de hand is.

Kan ik helemaal van mijn boulimia genezen?

Boulimia nervosa is een ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Van de cliënten die in behandeling zijn bij een gespecialiseerde kliniek herstelt de helft volledig. Een kwart geneest gedeeltelijk en een kwart geneest niet. Ongeveer 1% van de cliënten overlijdt eraan.

Kun je boulimia hebben zonder dat je braakt of laxeert?

Ja, dat kan. Boulimia is er namelijk in twee ‘soorten’.

1. Mensen met het purgerende type van boulimia proberen regelmatig voedsel op onnatuurlijke wijze kwijt te raken. Bijvoorbeeld door te braken, laxeermiddelen of plaspillen te slikken, of een klysma te gebruiken.

2. Mensen met het niet-purgerende type van boulimia hebben andere methoden om hun eetbuien te compenseren. Zij vasten bijvoorbeeld, of bewegen overmatig om calorieën kwijt te raken.

Wat is een normaal eetpatroon eigenlijk?

Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.

Hoe vaak komt boulimia voor?

Ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia nervosa. Elk jaar komen er ongeveer 2.200 bij, en herstellen er ongeveer evenveel mensen van deze eetstoornis, waardoor het totaal aantal mensen dat aan boulimia lijdt niet toeneemt.

Ik heb boulimia en ik wil zwanger worden. Kan dat?

Boulimia tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Door je wisselende eetpatroon (te weinig, teveel of te eenzijdig eten) kan het last krijgen van groeivertragingen en een (te) laag gewicht. Ook na de geboorte loopt je kindje extra risico’s. En bovendien: een kind van een moeder die tijdens de zwangerschap een eetstoornis had, heeft zelf een grotere kans op een eetstoornis. Zorg dus dat je eerst van je boulimia afkomt en zoek zo snel mogelijk behandeling.

Wat is het verschil tussen een eetbuistoornis en Compulsive Overeating?

Een eetbuistoornis wordt wel verward met Compulsive Overeating (dwangmatig teveel eten). Maar het is niet hetzelfde. Bij de eetbuistoornis heb je last van buien waarin je in een keer, snel achter elkaar, veel te veel eet. Bij Compulsive Overeating eet je ook te veel, maar dan verspreid over de hele dag en in veel rustiger tempo.

Ik ben veel te zwaar. Wat kan ik hier aan doen?

Dat varieert van persoon tot persoon. Meestal zal je een combinatie van meer bewegen en minder eten moeten proberen. Soms zal je ook medicijnen moeten gebruiken. In heel extreme gevallen kan bariatrische chirurgie het leven iets veraangenamen. Overleg in elk geval met de huisarts; hij of zij kan je verder helpen.

Hoe kan ik in korte tijd en op een verantwoorde manier zoveel mogelijk afvallen?

Helaas, die manier is er niet. Per dag heb je als volwassene minstens 1200 calorieën nodig. Als je te snel te veel afvalt, gaat dat ten koste van je gezondheid. Bovendien gaat het bij afvallen niet om een tijdelijke, maar om een structurele verandering in je eet- en beweegpatroon. Als je snel veel afvalt, en daarna weer in je oude gedrag vervalt, kom je snel weer aan en is alles voor niets geweest. Je kunt dan zelfs nog zwaarder worden dan je was.

Hoe vaak komt de eetbuistoornis voor?

Het is onbekend hoeveel mensen er last hebben van een eetbuistoornis. Wel is bekend dat deze eetstoornis net zo vaak onder mannen als onder vrouwen voorkomt.

Wat is bariatrische chirurgie?

Onder bariatrische chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen. Er zijn verschillende methoden voor, die met elkaar gemeen hebben dat ze de voedselopname beperken en de spijsvertering wijzigen. Voorbeelden zijn de maagband, of de zogenaamde bypass. Lees meer over eetproblemen na maagverkleining.

Kan ik bij Novarum terecht voor een maagband?

Op het gebied van bariatrische chirurgie werkt Novarum samen met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Cliënten die zich bij dit ziekenhuis aanmelden voor een gewichtsbeperkende ingreep, volgen voor en na de operatie een groepstherapie bij Novarum. Daar wordt bekeken of zij voor een operatie in aanmerking komen. Ook leren ze hoe ze noodzakelijke veranderingen in hun eet- en beweegpatroon kunnen doen beklijven.

Bariatrische chirurgie lijkt me makkelijker dan afvallen op eigen kracht…

Denk niet al te lichtvaardig over bariatische chirurgie, oftewel maagverkleining. Bedenk hierbij: een operatie is geen redmiddel, maar een hulpmiddel. Het is ingrijpend, een ingreep voor het leven en niet zonder risico’s. Je komt er dan ook niet zomaar voor in aanmerking. Je moet bijvoorbeeld al vijf jaar een BMI hebben van 40 of hoger, geen last hebben van een eetstoornis en bereid zijn om je levenswijze een eetpatroon radicaal te veranderen. Een bariatrische ingreep kan een optie zijn als je in verband met ernstige lichamelijke klachten redelijk snel gewicht moet verliezen. Het is dan wel een voorwaarde dat je in staat bent om een regelmatig eetpatroon te kunnen hanteren (6 keer per dag kleine porties eten om de 2.5 a 3 uur) en manieren hebt geleerd om overeten tegen te gaan.

Na de ingreep kan het namelijk heel gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld nog last hebt van eetbuien omdat je maag deze grote porties niet meer aankan en dit allerlei complicaties kan geven. Daarnaast is het na een operatie des te belangrijker dat wat je eet ook gezond is, dit komt omdat je nog maar een beperkte hoeveelheid per keer kunt eten en je dus heel precies moet kijken wat je moet eten om alles wat je nodig hebt binnen te kunnen krijgen. Na de operatie kun je last krijgen van vervelende klachten, zoals braken en diarree. Het is dus alleen een geschikte behandeling voor mensen bij wie overgewicht forse risico’s met zich meebrengt. Lees meer over ‘maagoperatie en toch nog last van eetbuien’.

Hoe vaak komt obesitas voor?

Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het komt voor bij ongeveer 51 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen. Bij kinderen is bij 14,5 procent van de jongens en 17,5 procent van de meisjes sprake van overgewicht (bron: Kenniscentrum Overgewicht).

Ik wil weer een maatje 38, net als vroeger. Waarom raden jullie mij dat af?

In de praktijk blijkt het voor de meeste mensen met obesitas helaas niet haalbaar om weer een ‘normaal’ gewicht te bereiken. Een gewichtsverlies van 5 tot 15 procent vermindert de risico’s op complicaties. Daarom streven we bij Novarum naar beperkt gewichtsverlies, en, belangrijker nog, het behouden daarvan.