Wat is anorexia?

Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsvormen en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen. Ondanks dat ze veel afvallen blijven ze zichzelf vaak als te dik zien.

Eigenlijk vindt iemand met anorexia zichzelf, ongeacht het gewicht nooit dun genoeg. De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Ze leggen zichzelf een zeer beperkt eet – en soms ook een uitgebreid beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van het lichaamsomvang kan daarbij horen.

Eetbuien en braken bij anorexia

Als je anorexia hebt lukt het je niet altijd om die strenge controle over het eten te bewaren. Het komt soms voor dat je een eetbui krijgt. Deze kan variëren van meer eten dan je van jezelf mag tot veel calorierijk eten. Daarbij heb je het gevoel dat je geen controle hebt over het eten. Het gevolg is dat je je heel slecht over jezelf gaat voelen. Er ontstaat een hevige angst om aan te komen. Die angst is zo overheersend dat je door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten probeert de controle over je lichaam terug te krijgen.

Verbergen van symptomen anorexia

Als je anorexia hebt denk je dat je met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen het gevoel van honger kan onderdrukken. Er zijn maar weinig mensen die dat lang volhouden. Mensen met anorexia doen er werkelijk alles aan om toch zo min mogelijk voedsel tot zich te nemen. Mensen uit je omgeving, zoals vrienden en familie die zich zorgen maken, kunnen je belemmeren in je doel om af te vallen. Hierdoor ben je geneigd om je nog meer terug te trekken en het feit dat je niet eet op allerlei manieren te verbergen.

Heb jij anorexia? Novarum biedt hulp

Een eetstoornis verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag of denk je dat je anorexia hebt? Bezoek dan altijd je huisarts. Die kan je beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook altijd vrijblijvend advies vragen bij Novarum. Een van onze behandelaren neemt dan contact met je op om na te gaan of de behandeling bij Novarum voor jou een goede optie kan zijn.

Aanmelden

Voor behandeling bij Novarum is een verwijsbrief van je huisarts nodig. Zodra we de verwijsbrief ontvangen hebben zal Centrale Aanmelding Arkin, op basis van de informatie in de verwijsbrief en van eventuele eerdere behandelingen, een eerste gesprek met je plannen. Het kan zijn dat wij daarvoor nog wat aanvullende vragen hebben. Een van de behandelaren van CAA neemt dan contact met je op en/of je huisarts/verwijzer. De behandeling wordt door je zorgverzekeraar vergoed.

Als je al een verwijsbrief hebt, vragen wij je deze aan ons te mailen op aanmelden@arkin.nl of op te sturen naar Centrale Aanmelding Arkin, Postbus 75848, 1070 AV Amsterdam.

Heb je nog geen verwijsbrief? Maak een afspraak met je huisarts en vraag die om een verwijsbrief naar ons te sturen. Zodra we jouw verwijsbrief binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met je op.