Deel jouw ervaring

Novarum ziet de mens
achter de stoornis

Afspraak maken

Aanmelden

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa betekent in het Latijn ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen. Ondanks dat ze veel afvallen blijven ze zichzelf als te dik zien.

Iemand met anorexia vindt zichzelf nooit dun genoeg

Eigenlijk vindt iemand met anorexia ongeacht het gewicht, nooit dun genoeg. De angst om aan te komen of de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten hun leven volledig beheerst. Mensen met dit eetprobleem zijn geobsedeerd bezig met voedsel en de weegschaal en zeer vaak met het tellen van calorieën. Ze leggen zichzelf een zeer beperkt eet en soms ook een zwaar beweegpatroon op. Het dagelijks wegen en meten van het lichaamsomvang hoort daarbij.

Eetbuien en braken bij anorexia

Als je anorexia hebt lukt het je niet altijd om die strenge controle over het eten te bewaren. Het komt soms voor dat je een eetbui krijgt. Deze kan variëren van meer eten dan je van jezelf mag tot veel calorierijk eten, en heb je het gevoel dat je geen controle hebt over het eten. Het gevolg is dat je je heel slecht over jezelf gaat voelen. Er ontstaat een hevige angst om aan te komen. Die angst is zo overheersend dat je door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten probeert het overmatige eten kwijt te raken.

Verbergen van symptomen anorexia

Als je anorexia hebt denk je dat je met genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen het gevoel van honger kan onderdrukken. Er zijn maar weinig mensen die dat lang volhouden. Mensen met anorexia doen er werkelijk alles aan om toch zo min mogelijk voedsel tot zich te nemen. Mensen uit je omgeving, zoals vrienden en familie die zich zorgen maken, worden bestempeld als zeurpieten en onwetende bemoeial. Hierdoor ben je geneigd om je nog meer terug te trekken en het feit dat je niet eet op allerlei manieren te verbergen.

Heb jij anorexia? Novarum biedt hulp

Een eetstoornis verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag of denk je dat je anorexia hebt? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook altijd vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies zodat je na kunt gaan of de behandeling bij Novarum voor jou een goede optie zou zijn. Als je al een verwijsbrief hebt kun je ook direct online een afspraak maken bij Novarum.

 

Laat je zien!
ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2021 Novarum - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin