Eetproblemen

Wat is BED (eetbuistoornis)?

Een eetbuistoornis is een psychische aandoening en wordt ook wel Binge Eating Disorder (afgekort BED) genoemd. Letterlijk betekent Binge Eating: ‘verzwelgen in eten’. Deze eetstoornis heeft grote overeenkomsten met boulimia nervosa doordat je aan eetbuien lijdt, maar de drang om gewichtstoename te compenseren (bijvoorbeeld braken) ontbreekt. Als gevolg hiervan kun je gewichtsproblemen ontwikkelen.

Novarum biedt internetbehandeling voor BED: BEDonline.

Schaamte bij eetbuistoornis en eetbuien

Veel mensen met een eetbuistoornis schamen zich voor de eetbuien. Deze schaamte kan vervolgens leiden tot meer lichamelijke en psychische klachten. Novarum behandelt mensen met een eetbuistoornis. Van de verschillende landelijk gespecialiseerde behandelcentra voor eetstoornissen heeft Novarum in en rond Amsterdam de grootste voorziening.

Overeenkomsten BED en boulimia

Een eetbuistoornis lijkt veel op boulimia. Want net als bij boulimia heb je regelmatig hevige, onbedwingbare eetbuien. In korte tijd eet je dan heel veel, vaak ongezond voedsel. Zonder dat je eigenlijk echt honger had, en zonder dat je er plezier aan beleeft. Vervolgens baal je van jezelf. Je voelt je schuldig en somber.

Verschillen BED en boulimia

Maar – en dat is het grote verschil met boulimia – je probeert niet om het voedsel weer kwijt te raken. Sterker nog: als troost grijp je vaak weer naar eten. Je eet jezelf als het ware steeds dieper de put in. Omdat je steeds weer overmatig gaat eten ontstaat er een jojo-plus-effect, het gewicht gaat steeds wat omhoog en kun je uiteindelijk last krijgen van ernstig overgewicht (obesitas). Met een eetbuistoornis heb je dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Heb jij een eetbuistoornis? Novarum biedt hulp

Een eetstoornis verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag of denk je dat je een eetbuistoornis hebt? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook altijd vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies zodat je na kunt gaan of de behandeling bij Novarum voor jou een goede optie zou zijn. Als je al een verwijsbrief hebt kun je ook direct online een afspraak maken bij Novarum.

 

 

Menu