Behandeling boulimia

Ben je op zoek naar een eetstoornis behandeling? Dan ben je bij Novarum aan het juiste adres. Wij helpen vanuit onze kliniek in Amsterdam mensen met boulimia. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en de aard van je eetstoornis.

Samen met jou bepalen we welke eetstoornis behandeling het beste bij jou past. Dit kan een individuele behandeling zijn, waarbij je op afspraak langskomt. In sommige gevallen is een opname in onze kliniek nodig. Dat kan voltijd van zondag tot en met vrijdag waarbij je op die dagen bij Novarum slaapt en kan in overleg worden aangepast.

Behandeling volgens Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) methodiek

CBT-E is een evidence-based ambulant behandelmethodiek ontwikkeld door Chris Fairburn. De effectiviteit van CBT-E blijkt uit verschillende internationale studies en biedt perspectief voor de doorgaans moeilijk behandelbare eetstoornissen.

De CBT-E methodiek van Fairburn brengt een aantal voordelen met zich mee. De effectiviteit is hoger dan bij bestaande reguliere eetstoornisbehandelingen en de gemiddelde behandelduur is korter. Patiënten voelen zich erkend in de behandeling, waarbij eigen regie en activering belangrijke pijlers zijn. Daarnaast is deze evidence-based behandelmethodiek speciaal ontwikkeld voor eetstoornissen.

De methodiek is gericht op de centrale instandhoudende mechanismen. Dit gaat gepaard met een hogere effectiviteit. Alle niet bewezen effectieve interventies worden niet meer aangeboden.

Poliklinische behandeling

Individuele gesprekken

Het aantal gesprekken en de frequentie ervan worden na de intakeprocedure vastgesteld. Je bezoekt Novarum voor gesprekken met een (klinisch) psycholoog of een gedragstherapeutisch medewerker. De gesprekken duren doorgaans 50 minuten. Het aantal gesprekken en de frequentie ervan worden na de intakeprocedure vastgesteld.

Klinische behandeling

Soms is een eetstoornis allesoverheersend. Een poliklinische behandeling helpt niet, of niet voldoende. Dan kan het nodig kan zijn om een korte periode al je bezigheden opzij te zetten en je volledig te wijden aan het aanpakken van je eetstoornis. In zeldzame gevallen bieden wij een vijfdaagse behandeling. Het doel van deze intensieve behandeling is om je klachten genoeg te verminderen, dat poliklinische vervolgbehandeling weer een goede kans van slagen heeft. Na de intake krijg je een bindend advies of deze klinische behandeling voor je geschikt is. Vaak is een klinische opname gelukkig niet nodig.

Hoe ziet de klinische behandeling eruit?

De klinische behandeling bestaat uit individuele therapieonderdelen en lessen in groepsverband. Je wordt behandeld door een multidisciplinair team. Naast het normaliseren van het eetpatroon en een begin maken met herstellen van ondergewicht zijn alle therapieonderdelen gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CBT-E).

Opbouw van de behandeling

Tijdens de behandeling ben je vijf dagen en nachten per week bij Novarum. Doordat je in de weekenden thuis bent, merk je goed wat voor jou nog lastig is. Het accent ligt op de symptomen van de eetstoornis. Het aanleren van een gezond eetpatroon (zonder compensatiegedag) staat centraal, net als het werken aan gewichtsherstel (bij ondergewicht).
Tijdens de behandeling worden therapieonderdelen toegevoegd, die gericht zijn op het aanpakken van de problemen die de eetstoornis in stand houden.

Duur van de behandeling

De behandeling varieert van een periode van 4 tot 8 weken met nog 2 weken een afbouwfase. In deze laatste fase ben je voor een halve week bij Novarum. Afhankelijk van de reistijd, kom je in de ochtend en ga je na de avondmaaltijd weer naar huis of blijf je intern bij Novarum.