Weet waarom je eet!

Er is de laatste jaren veel aandacht voor mensen met overgewicht. Op alle levensmiddelen die je koopt, kun je tegenwoordig lezen hoeveel calorieën, suikers en vetten er in zitten. Is het belangrijk om te weten wat je eet? Of wat overgewicht met je doet?

Als arts kan ik u zeggen: een gezond gewicht is belangrijk. Je voelt je fitter, zit beter in je vel en bovendien loop je minder kans op een ziekte als bijvoorbeeld diabetes. Nu hoor ik u denken: ‘Dat is gemakkelijk gezegd’. En terecht. Want als u toevallig één van die volwassenen bent die te zwaar is, dan weet u ongetwijfeld dat je dit niet 1,2,3 oplost. Toch wil ik benadrukken dat het belangrijk is om ermee aan de slag te gaan.

Voor veel mensen kan begeleiding door een diëtist al genoeg opleveren. Samen met hem of haar wordt dan de leefstijl aangepast. Maar voor sommige mensen werkt dit niet. Zij zijn namelijk veel te veel gaan eten, doordat ze kampen met een psychische stoornis. Deze mensen doen dit niet omdat ze het lekker vinden. Zonder behandeling lukt het hen gewoonweg niet om anders te gaan eten.

Bij Novarum gaan we met deze mensen aan de slag. Ze gaan leren om weer gewoon te eten. En vervolgens gaan we op zoek naar de reden van al dat eten. Zo vinden we antwoorden en kunnen we iemand goed behandelen.

Jochanan Huyser, psychiater