Wat is te dik?

Met bikini’s en zomerjurkjes in het vooruitzicht,  gaan veel vrouwen weer het gevecht aan met de overtollige winterkilo’s. Maar wat is nu eigenlijk een normaal gewicht?

In Nederland is een normaal gezond gewicht uit de mode. Iedereen lijkt in de ban van lijnen en uiterlijk. Plastische chirurgie is hot, iedereen is aan de superfoods en in de bladen struikel je over de gefotoshopte modellen. Het lijkt wel of je er pas bij hoort als je jong, strak en slank bent. Maatje 36 is het streefgewicht. Maar dit is voor bijna niemand weggelegd.

De lat ligt hoog voor jonge meiden. Bij Novarum, het centrum voor eetstoornissen en obesitas in Amsterdam, zien we steeds vaker meisjes en jonge vrouwen binnenkomen met een eetstoornis zoals anorexia of boulimia. Regelmatig als gevolg van uit de hand gelopen lijnen. Deze problemen los je niet zomaar op en er is vaak intensieve therapie nodig om weer een gezond zelfbeeld te krijgen.

Verander de maatschappij, begin bij uzelf. Leer uw kinderen bijvoorbeeld dat ze niet perfect hoeven te zijn. Geef zelfvertrouwen door complimentjes te geven over wat ze kunnen en hoe ze eruit zien. Maar… kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Dus als u tevreden bent met uzelf, is de kans groot dat uw kind dit ook is. Loopt u toch vast, dan helpt Novarum graag.

Elske van den Berg, klinisch psycholoog bij Novarum

elske van den berg