Tips familie en vrienden

Als iemand in je omgeving kampt met psychische problemen kan dat ook invloed hebben op jouw leven of dat van je gezin. Deze tips voor naasten en familie kunnen je misschien helpen met de situatie om te gaan.

Zoek informatie

Hoe meer je weet over de psychische problemen van je naaste, hoe beter je kunt leren ermee om te gaan. Wanneer je meer weet over de symptomen van de ziekte, het verloop, behandelmogelijkheden, kan dat helpen er mee om te gaan. Ook informatie over hoe de hulpverlening werkt of informatie over patiënten- en familieorganisaties kunnen je steunen.

Twijfel je of iemand die je kent een eetstoornis heeft? De volgende tips kunnen je van pas komen. Ze bieden geen oplossing, maar kunnen wel helpen.

Als je vermoedt dat iemand een eetstoornis heeft:
• Probeer dan eerst een goed beeld te krijgen van iemands eetpatroon.
• Praat met hem of haar over wat je is opgevallen, vertel dat je je zorgen maakt en biedt hulp.
• Controleer het eetgedrag niet; dat werkt averechts!
• Ga samen dingen doen die niets met eten te maken hebben; zo houd je contact.
• Besef dat je weinig aan de eetstoornis kunt veranderen, stimuleer het zoeken naar professionele hulp.
• Zoek zelf steun als het je teveel wordt. Als iemand om wie je geeft een eetprobleem heeft, kun je je het beste zo goed mogelijk informeren om de ander te kunnen helpen.

Kijk hier voor meer informatie over eetstoornissen.

Wees open over je situatie

Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten als iemand in hun omgeving psychische problemen heeft. Ze schamen zich of zijn bang voor onbegrip. Het gevolg is dat ze er alleen voor staan en zich soms in bochten moeten wringen om de schijn op te houden. Dat geeft veel stress. Iemand in vertrouwen nemen maakt je juist sterker. Je verhaal vertellen kan je opluchting, begrip, steun en nieuwe ideeën opleveren. Dat hoeft niet met iedereen: kies voor een of meer mensen die je vertrouwt. Ook bij je huisarts, een maatschappelijk werker of andere professionele hulpverlener en telefonische hulpdienst kan je je verhaal kwijt.
Soms is steun bij lotgenoten een optie: één op één, in een lotgenotengroep, op internet of in een cursus.
Voor familieleden, partners en direct betrokkenen van mensen met een eetstoornis organiseert Novarum de cursus “Omgaan met iemand met een eetstoornis“. Het helpt om te ervaren dat je niet alleen bent en veel van elkaar kunt leren.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Steun van mensen uit je omgeving maakt het mogelijk om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Het is niet zwak om steun te vragen: dat getuigt juist van kracht. Het is wel goed om je vooraf af te vragen welke steun je nodig heeft en aan wie je wat wilt vragen. Heb je behoefte aan praktische hulp, zoals bij het huishouden, regeldingen, vervoer? Of wil je meer informatie, bijvoorbeeld van je huisarts? Of zoek je juist emotionele steun en een luisterend oor? Denk na over de juiste persoon. Er is ook professionele hulp mogelijk of contact met lotgenotengroepen of familieorganisaties.

Bij Preventie kunnen we je helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die je thuis op je computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op!

Platform voor naasten

Ook online kun je veel informatie vinden of steun zoeken bij elkaar. De gemeente Amsterdam maakte samen met Arkin een website speciaal voor naasten van iemand die psychische klachten heeft of verslaafd. Je vindt er verhalen of kan er even ontspannen. Er staan tips en activiteiten. En je kunt je eigen ervaringen of tips inbrengen. Bekijk het platform voor ggz naasten Amsterdam.