Eetbuistoornissen in het kort

Feiten en cijfers over eetbuistoornissen (Binge Eating Disorder – BED)

  • Eetbuistoornissen beginnen vaak in de jong volwassenheid, tussen de leeftijd van 18 en 24 jaar.
  • Het duurt vaak heel lang voordat men hulp zoekt waardoor de duur van de eetstoornis ook vaak lang is. Geschat wordt dat men gemiddeld 16 jaar BED heeft voordat hij/zij hulp zoekt.
  • BED begint vaak met kleinere eetbuien die niet heel vaak voorkomen. Naar mate men langer met de eetstoornis blijft rondlopen hoe erger hij wordt. De eetbuien worden groter en komen vaker voor.
  • Mensen met BED hebben ook vaak last van een depressie. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat over ongeveer 60% van de mensen met BED. Er is ook uit onderzoek gebleken dat er een relatie is tussen de mate van somberheid en de ernst van de eetbuien. Hieruit blijkt dat hoe somberder de stemming hoe groter de eetbuien en hoe vaker die zich voordoen.
  • De verdeling tussen mannen en vrouwen is niet met zekerheid te bepalen. Geschat wordt dat deze ongeveer 2 staat tot 3 is.
  • Vrouwen lijken eerder hulp te zoeken voor hun eetbuien dan mannen. Binnen de behandeling in gespecialiseerde eetstoornis centra is het percentage vrouwen met BED in vergelijking met mannen met BED veel hoger. Vaak zoeken mensen eerst hulp voor hun overgewicht. Wanneer de eetbuien aanblijven zoeken ze pas na jaren hulp voor hun eetstoornis.
  • Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden aan BED. Dit is bijna 30 keer zoveel als mensen met Anorexia en 7 keer zoveel als mensen met Boulimia
  • Cognitieve gedragstherapie en inter-persoonlijke therapie zijn het meest op effectiviteit onderzocht en blijven effectief voor mensen met BED. Er wordt ingegaan op onderliggende oorzaken, gevoelens, gedrag en negatieve gedachten. Het wordt gekeken naar het afbouwen van de eetbuien en het opbouw van een gezond eetpatroon. Hoe eerder een eetstoornis wordt ontdekt, erkent en er hulp voor wordt gezocht, hoe sneller mensen van hun eetproblemen af zijn.
  • De meeste mensen met BED hebben al veel verschillende pogingen om te lijnen achter de rug. Een dieet en lijnen kan er juist voor zorgen dat de drang om te eten groter wordt omdat men tijdens het lijnen vaak ongezonde en lekkere producten niet gegeten mogen worden van iemand.
  • Door dus een gezond eetpatroon aan te houden waarin gevarieerde voeding centraal staat zal het makkelijker zijn om het vol te houden. Voor de meeste mensen met BED lijkt het eetpatroon van de eetlijst (die tijdens de behandeling wordt gebruikt) vaak als heel veel eten omdat men vaak juist weinig eet tussen de eetbuien door.

Meer weten over eetbuistoornissen/Binge Eating Disorder? Lees hier verder over signalen & tips.