Wat is obesitas?

Obesitas wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd. Je hebt obesitas als de verhouding tussen lengte en gewicht, je body mass index, groter of gelijk is aan 30. Bij een BMI hoger dan 40 wordt er gesproken van morbide obesitas. Dit is een zeer groot risico voor je gezondheid. Je kunt hier jouw BMI berekenen.

Hoe ontstaat obesitas?

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat er op den duur (ernstig) overgewicht.

Oorzaken obesitas

Maar obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Ook erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. Of stofwisselingsziekten, zoals een te traag werkende schildklier. Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen de leefstijl zoals eet- en beweeggedrag, gewoonten en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.

Eetstoornis bij obesitas

Obesitas is veelal het gevolg van verkeerde leefgewoontes, of te wel een leefstijl probleem. Niet iedereen met obesitas heeft ook een eetstoornis. Wel komen eetstoornissen regelmatig voor bij mensen met obesitas. Kenmerkend hierbij is dat er altijd teveel wordt gegeten en dat iemand hier geen controle over ervaart en last van heeft. Dit kan leiden tot verschillende lichamelijke en psychische klachten.