Eetproblemen

Wat is obesitas?

Obesitas wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd. Het houdt in dat je ernstig overgewicht hebt. Je bent zo zwaar, dat je gewicht een nadelige invloed heeft op je gezondheid. Dat is zo als je Body Mass Index (BMI) hoger is dan 30. Je kunt hier jouw BMI berekenen.

Hoe ontstaat obesitas?

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat er op den duur (ernstig) overgewicht.

Oorzaken obesitas

Maar obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Ook erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. Of stofwisselingsziekten, zoals een te traag werkende schildklier. Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen omgevingsfactoren zoals eet- en beweeggedrag, gewoonten en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.

Obesitas door een eetprobleem

We weten dat voor een groot deel van de mensen met obesitas of ernstig overgewicht het overeten niet zomaar opgelost kan worden. Er kan dan sprake zijn van een eetprobleem, van gestoord eetgedrag of van zogenaamd ‘emotie-eten’. Dit maakt dat mensen zo zwaar zijn geworden of zo zwaar blijven. Wil je weten of je een eetprobleem hebt? Doe dan de test.

 

 

Menu