Drunkorexia: nieuw fenomeen?

Wat is drunkorexia?

Drunkorexia houdt in dat studenten dagen lang niet eten om van de drank kilo’s van het weekend af te komen. In de Verenigde Staten en in Engeland komt deze vorm van een eetstoornis al langer voor. Drunkorexia blijkt nu ook onder de Nederlandse studentes populair te worden.

Jonge studentes willen er alles aan doen om het perfecte lichaam te krijgen of te behouden maar willen blijven drinken. Daarom denken zij dat drunkorexia de juiste oplossing is. Doordeweeks bijna niks eten, in het weekend zuipen, en dat steeds opnieuw.

Deze ontwikkeling waait vanuit Amerika en Engeland over naar het Nederlandse studentenleven. Elske van den Berg van Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland, vertelt: “Dit is een fenomeen dat vijf jaar geleden echt ondenkbaar was. De druk op vrouwen om slank te zijn neemt ontzettend toe. Studentes gaan vaak een paar dagen vasten of slaan maaltijden over zodat ze in het weekend flink tekeer kunnen gaan.”

Gevolgen drunkorexia

De ontwikkeling dat studentes het als ‘normaal’ zien om te lijnen baart al veel zorgen. De druk om veel te drinken is bij veel studenten vaak hoog. Ze kiezen dus voor de optie minder eten in plaats van minder drinken om slank te blijven. Drunkorexia wordt nog niet gezien als eetstoornis maar wel als iets wat tot een eetstoornis als anorexia kan leiden.

Een ander gevolg van drunkorexia is dat de effecten van alcohol vele maten groter worden. Alcohol drinken op een lege maag heeft veel meer negatieve effecten dan alcohol drinken met een goed gevulde maag. Studentes die veel drinken met een lege maag lopen het risico om een alcoholvergiftiging op te lopen of bewusteloos te raken.

Ook op lange termijn kent drunkorexia ernstige gevolgen. Het volgt een bedreiging voor de gezondheid. Studentes kunnen last krijgen van een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Toch onderschatten veel studentes deze gevolgen. Er moet dus snel iets tegen deze ontwikkeling gedaan worden!

(Bron: RTL nieuws)

Meer over ‘drunkorexia’

Bekijk de uitzending van 13 februari van EditieNL (RTL4) over drunkorexia: door de weeks een hongerdieet om in het weekend drinkend uit je dak te kunnen gaan. Een interview met o.a. Elske van den Berg hoofd behandelzaken van Novarum.

In Volkskrant Magazine van 8 februari licht Elske van den Berg toe wat de achterliggende oorzaken zijn achter ‘drunkorexia’, waarbij -met name studenten- de calorieën van alcoholgebruik in het weekend door de week compenseren met een hongerdieet. Lees hier het hele artikel.