‘Count the memories, not the calories’: 6 tips die beter werken dan calorieën tellen

02 memories_notcaloriesMensen die te zwaar zijn eten meer dan ze verbranden. Een simpele rekensom, menen veel mensen.
Het resultaat is dat tegenwoordig veel mensen die obees zijn en willen afvallen het advies krijgen om calorieën te tellen. Het gevolg is dat voor veel mensen het tellen van calorieën een soort middel is geworden, een soort magische formule, waarmee ze hun eetgedrag onder controle trachten te houden.
En een rekensom waarmee ze om de oren geslagen worden als het ze niet gelukt is een kilo kwijt te raken: eigen schuld, toch weer teveel calorieën naar binnen gewerkt. Toch is deze rekensom wat minder eenvoudig dan dat ze op het eerste gezicht lijkt en zijn er andere tips die je als verwijzer aan mensen kunt geven die lijden aan obesitas en hen daarmee op een positieve manier kunt motiveren naar hun eetgedrag te kijken.

Tip 1: Zorg dat je met regelmaat voldoende eet en sla geen eetmomenten over. Hierdoor voorkom je dat je honger krijgt en gaat overeten.
Tip 2: Hoe meer eet-regels of dieet-regels je probeert aan te houden, hoe groter de kans dat je een dergelijke regel ‘breekt’ met als resultaat dat je uiteindelijk meer gaat eten.
Tip 3: Als je een keer teveel hebt gegeten, ga dit dan niet compenseren door later weer te weinig te eten. Te weinig eten lokt immers weer overeten uit. Pak zo vlot als mogelijk weer je regelmaat op.
Tip 4: Het is niet erg om af en toe een gebakje te eten, denk dan niet dat “alles toch verloren is en dat alle remmen nu net zo goed los kunnen”.
Tip 5: Natuurlijk is het wel verstandig om te kijken naar je portiegrootte en of je hier wat in kunt veranderen, een kleiner dinerbord kan al helpend zijn.
Tip 6: En neem eens onder de loep hoeveel uur per dag je zit.