Column Gevaarlijk troostvoedsel

Gevaarlijk troostvoedsel

De feestdagen zijn aangebroken. Pepernoten, marsepeinen varkens en gevuld speculaas ligt weer volop in de schappen. Een lastige tijd voor mensen die op de kilo’s letten.

Dat op je gewicht letten geen overbodige luxe is, blijkt maar weer uit het onlangs verschenen rapport dat over vijf jaar de helft van de volwassenen in de Randstad te dik is. Een schrikwekkend vooruitzicht. Een belangrijke oorzaak voor deze dreigende overgewicht-epidemie is eenzaamheid. Troostvoedsel als gezelschap.

Mensen zijn zich meestal niet bewust dat ze eten uit eenzaamheid. Tijdens het eten verdoof je even jouw nare gevoelens. Maar als je trek hebt in ‘comfort food’ heb je eigenlijk behoefte aan menselijk contact. Iemand die jou begrijpt of ziet staan. Iemand met wie je je gevoelens kunt delen.

Een volle maag is niet hetzelfde als een arm om je heen. Bij Novarum – centrum voor eetstoornissen en obesitas – adviseren we altijd: Als je de behoefte voelt om een zak chips leeg te eten, bel dan eens een vriendin op. Of ga even koffie drinken met de buurman. Dan voel je je gelijk een stuk beter. En die zak chips….ben je dan allang weer vergeten.

elske van den bergElske van den Berg

Klinisch psycholoog