Artikel Opzij: Obsessie gezond en superfoods

We roken minder, bewegen meer, eten bewuster. Nederlanders vinden hun gezondheid steeds belangrijker. Soms op het obsessieve af. Want die gezondheidscultus heeft een keerzijde: het kan eetgestoord gedrag in de hand werken. Sabine (35): ‘Ik at alleen nog maar wortels en broccoli en spoelde dat weg met liters kruidenthee.’

Maar hoe gezond is dat supergezonde leven nou eigenlijk? Het gevaar van met z’n allen zo fanatiek met onze gezondheid bezig zijn, is dat het aantal mensen met een verstoorde relatie met voeding toeneemt. Elske van den Berg, klinisch psycholoog en manager behandelzaken van eetstoornissenkliniek Novarum, valt het op dat er in Nederland een duidelijk toename van mensen is die een getroebleerde relatie met eten hebben. ‘We raken los van wat gewoon eten is. We eten niet meer als gezin samen aan tafel, zijn bang voor brood en pasta, stoppen met gluten eten terwijl we geen allergieën hebben. De overwaardering in het Westen voor vorm en gewicht werkt wonderlijke soorten van eetgestoord of problematisch gedrag met voedsel in de hand.’

Elske van den Berg ziet de gevolgen van orthorexia in de praktijk: ‘Op de polikliniek worden nu al mensen behandeld die ernstig dwanggedrag vertonen, obsessief met powerfoods, vitamines en mineralen bezig zijn.’ De excessen van de gezondheidscultus zullen volgens haar nog verder toenemen. ‘Het geloof in de maakbaarheid van het lichaam is groot. Er komen steeds jongere, maar ook steeds oudere patiënten bij ons in de kliniek.’

Lees hier het hele artikel.

gezond

Bron: Opzij nummer 9 2014