Anorexia op je 70ste

Eetstoornissen als anorexia en boulimia worden vaak gezien als jonge meisjesproblemen. Maar 50-plusvrouwen kunnen ook eetproblemen hebben. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen vrouwen over het randje duwen, maar ook de maatschappelijke druk om mooi, slank en jong te blijven is een grote boosdoener.

Anorexia op je 70ste Heleen heeft alle grote spiegels uit haar huis verbannen. Ze vindt haar lijf walgelijk. Veel en veel te dik. Gek genoeg zien anderen dat helemaal niet. Maar zij weet beter. Perioden van uithongeren wisselt ze af met vreetbuien, al dan niet afgesloten met een laxeertabletje of twintig rondjes rennen. Doodmoe wordt ze van die obsessie met haar gewicht. Ze kán niet meer. Daarom meldt ze zich aan bij een centrum voor eetstoornissen.

Dit verhaal hebben we vaker gehoord. Maar dan uit de mond van een I8-jarig meisje. Heleen is 69. Zij behoort tot de groeiende groep 50-plusvrouwen met een eetstoornis. ‘Niet alleen beginnen eetstoornissen steeds eerder, ze lopen ook veel langer door; zegt Elske van den Berg, hoofd behandelzaken van eetstoornissencentrum Novarum.

Lees het hele artikel dat het aprilnummer (nr. 4 van 2014) van Opzij is verschenen: Anorexia op je 70ste (PDF)