Deel jouw ervaring

Novarum ziet de mens
achter de stoornis

Afspraak maken

Aanmelden

Heb ik een eetprobleem?

Doe de testNieuws coronavirus

Hoe herken je een eetprobleem?

Een eetstoornis hebben is altijd moeilijk. En zeker niet alleen voor de persoon zelf. Ook mensen uit de directe omgeving kunnen eronder lijden. Ze zien iemand waar ze veel om geven ongelukkig zijn en wegkwijnen, of juist heel dik worden. Ze voelen zich vaak machteloos. Ouders zien dat hun dochter geen hap meer eet en nooit meer aan de eettafel verschijnt. Meisjes raken hun hartsvriendin kwijt doordat ze niet meer mee wil naar feesten of films. Jongens worden tijdens het sporten uitgelachen, omdat ze niet kunnen meekomen door hun overgewicht.

Ontkennen van het probleem

Naar de reden van het gedrag van mensen met een eetstoornis kun je vaak alleen maar raden. Dat is een van de grootste moeilijkheden: ze praten er niet gemakkelijk over. Sterker nog, ze ontkennen het probleem meestal. Niet alleen tegenover hun omgeving, maar vooral ook tegenover zichzelf. Meestal laten ze zich slechts met grote moeite en weerzin helpen. Zelfs in extreme gevallen zien ze niet in dat hun situatie ernstig, zelfs levensbedreigend kan zijn. Ze doen er tegenover een ander heel luchtig over. Of vertellen onwaarheden over hun eetgedrag. En ondertussen kunnen ze heel ver gaan in het weigeren van voedsel, of in het te veel eten ervan…

Voor familieleden, partners en direct betrokkenen van mensen met een eetstoornis organiseert Novarum de cursus “Omgaan met iemand met een eetstoornis“.

 

Laat je zien!
ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Novarum - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin