Veelgestelde vragen over obesitas

Wanneer je nog met vragen zit over obesitas kijk dan of je een antwoord kunt vinden bij veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Elke werkdag is Novarum Amsterdam telefonisch bereikbaar voor mensen met een eetstoornis en voor verwijzers. We geven je graag advies.

Is mijn eetprobleem ernstig genoeg voor behandeling?

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies. Heb je liever direct contact? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur. Neem jezelf serieus, en bedenk dat hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe groter de kans is om te herstellen.

Wat is een normaal eetpatroon eigenlijk?

Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.

Ik ben veel te zwaar. Wat kan ik hier aan doen?

Dat varieert van persoon tot persoon. Meestal zal je een combinatie van meer bewegen en minder eten moeten proberen. Soms zal je ook medicijnen moeten gebruiken. In heel extreme gevallen kan bariatrische chirurgie het leven iets veraangenamen. Overleg in elk geval met de huisarts; hij of zij kan je verder helpen.

Wat is bariatrische chirurgie?

Onder bariatrische chirurgie worden alle operaties verstaan die tot doel hebben om het gewicht te verminderen. Er zijn verschillende methoden voor, die met elkaar gemeen hebben dat ze de voedselopname beperken en de spijsvertering wijzigen. Voorbeelden zijn de maagband, of de zogenaamde bypass. Lees meer over eetproblemen na maagverkleining.

Kan ik bij Novarum terecht voor een maagband?

Op het gebied van bariatrische chirurgie werkt Novarum samen met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Cliënten die zich bij dit ziekenhuis aanmelden voor een gewichtsbeperkende ingreep, volgen voor en na de operatie een groepstherapie bij Novarum. Daar wordt bekeken of zij voor een operatie in aanmerking komen. Ook leren ze hoe ze noodzakelijke veranderingen in hun eet- en beweegpatroon kunnen doen beklijven.

Bariatrische chirurgie lijkt me makkelijker dan afvallen op eigen kracht…

Denk niet al te lichtvaardig over bariatische chirurgie, oftewel maagverkleining. Bedenk hierbij: een operatie is geen redmiddel, maar een hulpmiddel. Het is ingrijpend, een ingreep voor het leven en niet zonder risico’s. Je komt er dan ook niet zomaar voor in aanmerking. Je moet bijvoorbeeld al vijf jaar een BMI hebben van 40 of hoger, geen last hebben van een eetstoornis en bereid zijn om je levenswijze een eetpatroon radicaal te veranderen. Een bariatrische ingreep kan een optie zijn als je in verband met ernstige lichamelijke klachten redelijk snel gewicht moet verliezen. Het is dan wel een voorwaarde dat je in staat bent om een regelmatig eetpatroon te kunnen hanteren (6 keer per dag kleine porties eten om de 2.5 a 3 uur) en manieren hebt geleerd om overeten tegen te gaan.

Na de ingreep kan het namelijk heel gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld nog last hebt van eetbuien omdat je maag deze grote porties niet meer aankan en dit allerlei complicaties kan geven. Daarnaast is het na een operatie des te belangrijker dat wat je eet ook gezond is, dit komt omdat je nog maar een beperkte hoeveelheid per keer kunt eten en je dus heel precies moet kijken wat je moet eten om alles wat je nodig hebt binnen te kunnen krijgen. Na de operatie kun je last krijgen van vervelende klachten, zoals braken en diarree. Het is dus alleen een geschikte behandeling voor mensen bij wie overgewicht forse risico’s met zich meebrengt. Lees meer over ‘maagoperatie en toch nog last van eetbuien’.

Hoe vaak komt obesitas voor?

Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het komt voor bij ongeveer 51 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen. Bij kinderen is bij 14,5 procent van de jongens en 17,5 procent van de meisjes sprake van overgewicht (bron: Kenniscentrum Overgewicht).

Ik wil weer een maatje 38, net als vroeger. Waarom raden jullie mij dat af?

In de praktijk blijkt het voor de meeste mensen met obesitas helaas niet haalbaar om weer een ‘normaal’ gewicht te bereiken. Een gewichtsverlies van 5 tot 15 procent vermindert de risico’s op complicaties. Daarom streven we bij Novarum naar beperkt gewichtsverlies, en, belangrijker nog, het behouden daarvan.