Ervaring van Anneke

Wat maakte dat je hulp ging zoeken bij Novarum?

Ik had een gevaarlijk overgewicht door mijn eetstoornis en ik woog zo’n 50/60 kg te veel, met daarbij de gebruikelijke lichamelijke ongemakken als diabetes en hoge bloeddruk gecombineerd met een gevoel van geestelijk onbehagen.

Hoe wist je van het bestaan van Novarum?

Bijna 5 jaar geleden heb ik een Gastric Bypass operatie ondergaan. Je blijft nadien nog 5 jaar onder controle in het ziekenhuis. Een psycholoog van het (voormalig) St. Lucas Ziekenhuis in Amsterdam heeft mij gewezen op het bestaan van Novarum.

Wat waren je klachten bij aanmelding?

Opnieuw veel kilo’s overgewicht maar vooral ook een negatief zelfbeeld, jezelf een slappe trut voelen, daardoor weer gevoelens van neerslachtigheid en extreme vermoeidheid. Eigenlijk de bekende vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt.

Wat kreeg je voor behandeling, wat werkte voor jou in de behandeling?

Wat waren tips/ suggesties / opdrachten waar je wat aan had?

Ik ben begonnen met een aantal sessies bij de gespecialiseerd diëtiste. Zij suggereerde o.a. om een eetdagboek te maken. Dus alles wat je eet en drinkt op te schrijven, van ’s morgens tot ’s avonds, iedere dag! Dit bespraken we dan wekelijks en ik werd door haar begeleid met de nodige adviezen.

Na dit traject doorliep ik samen met de psycholoog een aantal sessies om te proberen mij weer op het juiste psychische spoor te krijgen. Dit o.a. door mij anders naar mijzelf te laten kijken waardoor ik op den duur veel meer zelfvertrouwen kreeg en daardoor veel beter in m’n vel ging zitten. We doorbraken op die manier de bekende vicieuze cirkel. Ik keek in de winkels ook in de rekken waar fleurige kleding hing in maat 56/58 en maakte mezelf regelmatiger op. Ik besteedde gewoon meer aandacht aan mezelf en dat heeft absoluut een wisselwerking. Zij adviseerde mij ook te gaan zwemmen omdat ik dat zo leuk vind.

Ook het ontbijt is voor mij van cruciaal belang. Als ik om wat voor reden dan ook  niet ontbijt, kan mijn dag niet goed beginnen en ben ik uit het lood, dus voor mij geldt, altijd ontbijten!

Goed advies van de psycholoog is dat je wanneer je een keer buiten het potje piest je vooral niet het gevoel moet toestaan ‘dat alles nu toch al verpest is’. Niets is menselijker dan je zo nu en dan te laten gaan en af te wijken van je dagelijkse eetpatroon. Hou het in de gaten en zorg dat het opnieuw geen gewoonte wordt. Ik heb hier vooral door gesprekken en adviezen van de psycholoog heel goed mee om leren gaan en dat geeft zo’n ongelooflijk rustgevend gevoel. Niet meer dat rotgevoel dat je het toch weer verpest hebt en je opnieuw begint met volproppen.

Zou je Novarum aanraden? Voor welke mensen in het bijzonder?

Ik zou Novarum aanraden aan iedereen die al langere tijd het gevoel heeft niet met zijn/haar manier van eten om te kunnen gaan. Aan iedereen die een voedingspatroon heeft waar geen enkele lijn in zit,  zonder enige vaste momenten voor de maaltijden en daardoor de afgelopen tijd flink in gewicht is toegenomen.

Als je merkt dat dit alles op den duur zijn weerslag op je dagelijkse leven en functioneren krijgt, moet je ingrijpen en niet denken dat het wel vanzelf een keer beter wordt.  Dus, wanneer je het gevoel hebt het niet zelf te kunnen doorbreken neem contact op voor informatie met Novarum, het is het beste dat mij in lange tijd is overkomen.