Corona en je gezondheid: ga niet op dieet

Misschien heb je het vorige week bij Jinek op tv gezien: ongeveer 80% van de patiënten die op de IC zijn opgenomen met corona kampt met overgewicht. Het lijkt er wel op dat mensen met overgewicht kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van meer ernstige klachten van het coronavirus. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen en misschien ook spanning bij je oproept. Weet dat je vragen of zorgen met je behandelaar kunt bespreken. Het effect hiervan op je eetgedrag en gevoel is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Nu diëten is geen goed idee. Dat lost het probleem niet op. Overgewicht kun je niet verliezen in een korte periode, juist het tegenovergestelde zal gebeuren: als je streng gaat lijnen kan je immuunsysteem verder aangetast worden, waardoor je juist kwetsbaarder wordt.

We willen benadrukken – en je behandelaar zal dat ook doen – dat het voor je gezondheid juist belangrijk is om je te houden aan regelmaat, goede dagstructuur en voldoende nachtrust. Daarnaast is het voor jou extra belangrijk om het coronavirus niet te krijgen. Houd je dus aan de adviezen van het RIVM.

Meer lezen? In dit NOS-artikel geeft internist Liesbeth van Rossum verdere toelichting.